Perinteinen retkemme Porvooseen 19.11.2022

Järjestyslipuston muistokivelle Saksanniemen kartanon pihalle kokoontui perinteisiin kunnianosoituksiin 19.11.2022 kello 12 runsas joukko oman yhdistyksemme, Porvoon Reserviupseerien ja Rakuunakillan edustajia. Lipunnoston jälkeen laskivat yhdistyksemme kukkalaitteen Olli Korkalainen ja Sakari Närvänen. Porvoon Reserviupseerien kukkatervehdyksestä vastasivat Erkki Naumanen ja Bjarne Stjernberg. Lopuksi laulettiin Jumala ompi linnamme.

Saksanniemestä matkamme jatkui juhlalounaalle historialliseen Carl Ludvig Engelin suunnittelemaan Sannäsin kartanoon. Alkuruoaksi nautimme kevyesti suolattua siikaa ja hiillostettua lohipastramia, hovimestarinkastiketta, tilliperunaa ja marinoitua punajuurta. Pääruokana oli paahdettua ankanrintaa, portviini-suppilovahverokastiketta, paahdettua perunaa ja kuullotettuja kasviksia. Herkullisen aterian kruunasi valkosuklaa-mustaherukkapannacotta kahvin kera.

Ruokailun lomassa keskustelimme Järjestyslipuston vaiheista ja vapaussodan muista tapahtumista Porvoon suunnalla. Kuulimme mm. Erkki Naumasen tuomalta c-kasetilta Maija Soinion isän muistelmia. Hän oli 12-vuotiaana poikasena seurannut kotinsa ikkunasta runsaan 150 saksanniemeläisen pakoa, kun he olivat aseistuksen puutteessa joutuneet luopumaan vastarinnasta 350 venäläisen ja näiden aseistaman punakaartilaisen ylivoimaisen hyökkäyksen edessä 17.11.1917. Frihetskrigets Södra Traditionsföreningiä edustaneen Henrik Sundbäckin isä oli poikasena puolestaan joutunut todistamaan Pellingin taistelua helmikuussa 1918.

Kuulimme myös tarinoita Sannäsin Kartanon mielenkiintoisesta historiasta. Vuonna 1915 kartanon silloinen isäntä Gustav Silfverhjelm oli perustamassa Sotilaskomiteaa, jonka tarkoitus oli irrottaa Suomi Venäjästä sotilaallisin keinoin Saksan armeijan avulla. Sotilaiskomitean toimintaa peiteltiin niin, että sen jäsenet tulivat vaimoineen Sannäsin kartanoon illalliselle, jolta herrat sitten siirtyivät yläkertaan pitämään kokouksiaan. Kokousten dokumentit piilotettiin kartanon pihan kasvihuoneen salaiseen lokerikkoon.

Silfverhjelm oli myös keskeisiä henkilöitä Porvoon seudun suojeluskuntatoiminnan käynnistämisessä. Aseita saatiin marraskuussa 1917 Saksasta UC-57 -sukellusveneen tuodessa jääkärien etukomennuskuntaa, räjähdysaineita, kaksi radioasemaa ja aseita Loviisan ja Porvoon välimaastoon Pernajanlahden edustalla olevaan saareen, jonka omisti Silfverhjelmin vaimo Elsa von Born. Vastassa olivat mm. Gustav Silfverhjelm ja Elsan isä Ernst von Born. Sukellusveneen miehistölle tuotiin ruokaa ja tarvikkeita Sannäsista. He saivat kiitokseksi niin ison juuston, ettei se mahtunut paloittelematta sukellusveneen luukusta sisään. Sukellusveneen kapteenin viimeiset sanat suomalaisille olivat perimätiedon mukaan: ”Nyt sukellamme pohjaan nauttimaan kartanon voista ja juustosta.” Kuten tunnettua, alus katosi jäljettömiin lähdettyään paluumatkalle.

Kerrotaan, että kun Mannerheim ensimmäisen kerran vuonna 1919 saapui Sannäsiin, hän sanoi: ”Här föddes den gnistan som sedermera tände eldarna i Österbotten.” Mannerheimilla oli vierailujensa aikana kartanossa vakiohuone, nykyään ravintolakerroksessa sijaitseva Marski-kabinetti. Muita kartanon kuuluisia vakiovieraita olivat Akseli Gallen-Kallela, kenraali Ernst Linder, taidemaalari Alwar Cavén ja oopperalaulaja Aino Ackté.

Sannäsin kartanosta pari autokuntaa jatkoi vielä Porvoon tuomiokirkolle, jossa Maija Soinio ja Erkki Nieminen laskivat kukkatervehdyksen vapaussodan muistomerkille. Kiitämme kaikkia osallistujia mielenkiintoisesta retkestä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *